Hét logo, bestaat dat?

Wat is nou een goed, professioneel of sterk logo?

Kijk eens goed om je heen naar de vele logo’s die voorbij komen. Wanneer je je voorstelt dat jij één van die logo’s zou ontwerpen of voor je zou laten ontwerpen, dan zul je snel denken, “Wat saai”, “Helemaal niet creatief”, “Wat voor de hand liggend” of  “Daar hoef je geen ontwerper voor te zijn”. En toch zijn veel van die logo’s de logo’s van gerenomeerde bedrijven, die bovendien een flink budget te besteden hebben aan branding en marketing! Interessant, nietwaar?! Wat is dat nou, wat een logo sterk maakt?

● Het woord ‘logos’ komt uit het Grieks en betekent ‘woord’ of ‘gedachte’. Zo kan een logo icoon zijn voor waar een merk of organisatie voor staat, wat het doet, wat het resultaat is, of het kan een link hebben met de bedrijfsnaam.
Bijvoorbeeld: PUMA (naam), Chupa Chups (wat je doet met het product, namelijk eraan likken).

puma_chupa

● Van de informatie die naar onze hersenen wordt gezonden blijkt 90% visueel te zijn. Ook nemen we visuele informatie sneller op dan tekst. Omdat beeldtaal heel oud is, zullen vooral kleur, het gebruik daarvan en de uitstraling van een lettertype ons informatie geven. Barbie trekt de aandacht van meisjes en LEGO juist van jongens.

barbie_lego

● Een logo moet geladen worden, je moet eraan wennen. Het laden gebeurt door de contactmomenten met de organisatie achter het logo. Wat voor gedrag laat de organisatie zien? Is het verhaal geloofwaardig? Sluiten de waarden aan bij die van de doelgroep? Het laden duurt jaren en kost heel wat marketingbudget. Ook voor grote bedrijven, zeker voor de kleinere met een kleiner bereik.

● Een logo evolueert mee met de organisatie en de tijd. Het liefst zonder zijn herkenbaarheid te verliezen, want het laden kost nou juist zoveel tijd en geld! Hét perfecte logo voor altijd bestaat dus niet. Bijvoorbeeld: UPS, PEPSI en STARBUCKS

ups

pepsi

starbucks

● Verder is het vooral een richting kiezen, wat past bij de organisatie, de branche, het segment, of hoe kan je onderscheidend zijn? Sowieso is het aan te raden rekening te houden met een aantal pragmatische aspecten. Denk aan de schaalbaarheid van je logo, is het zowel klein als groot goed leesbaar? De kleur, is het ook in zwart-wit of diapositief nog steeds herkenbaar? En denk ook aan flexibiliteit, kan je het goed plaatsen op verschillende formaten van communicatiedragers?

Ter illustratie enkele voorbeelden: naam-logo (NETFLIX), picturaal-naam (IKEA), initialen (DEPT), monogram (Unilever), symbool (Apple), personage of mascotte (WWF), abstract beeld (reddot), of een gecombineerd logo zoals SPA.

diverse_logos_1

● Een wow-effect is geen sterk criterium om een logo op te beoordelen, dat verdwijnt namelijk zodra je eraan gewend bent! Belangrijker is dat het past bij het merk, de branche, het segment, de doelgroep en de toepasbaarheid. De kunst is een goede balans te vinden tussen deze aspecten. Durf concessies te doen ten bate van het grote geheel.

● Alles bestaat al. De paperclip is ook zo’n simpel dingetje dat ik bij wijze van spreken zelf had kunnen bedenken. Toch lukt het mij niet om een soortgelijke uitvinding te doen. Dát is de kracht van eenvoud en functionaliteit!

En bovenal…
Een logo is een onderdeel van een groter geheel. De kracht ervan zit ‘m wat mij betreft in de verbinding die alle visuele elementen waaruit een huisstijl bestaat, met elkaar aangaan. Én hoe de huisstijl toegepast wordt. Overschat het logo dus niet, maar kijk naar het grote geheel.

Heb je aanvullingen, wil je sparren of wil je dat ik je begeleid in het proces om tot een passende huisstijl te komen die je op consistente wijze kunt implementeren? Leuk! Neem vrijblijvend contact met me op.
Dat kan via sietske@conceptbyme.com of 06-453 06 203.

Comments are closed.